Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecție cu scopul limitării transmiterii COVID 19. 

Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19 precizăm că INSP nu susține această metodă.

 

Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile inchise nici pentru cele exterioare.  

 

În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent.  

 

Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19  iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri prin urmare nu este  recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.

 

Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma.

 

Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței trebuie avute în vedere ca prevenție primară pentru a reduce modul de transmitere a noului coronavirus asociat cu contaminarea suprafețelor.

 

Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

Utilizarea tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.

 

GHID OMS - Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din mediul înconjurător

 

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public conform cărora Institutul Național de Sănătate Publică a eșantionat 10000 de persoane în vederea elaborării unui studiu pentru depistarea persoanelor infectate cu noul coronavirus dorim să facem umrătoarele precizări:

 

INSP a primit o singura solicitare din partea Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" în vederea stabilirii eșantionul necesar efectuării studiului,  acesta fiind estimat de către  specialiști noștri la un numar de 3448 de persoane.

 

Eșantionarea persoanelor a fost realizată pe baza datelor oficiale publicate de către Institutul Național de Statistică (populația municipiului București la 01 iulie 2019) luând în considerare distribuția persoanelor pe grupe de vârstă, sex și sectorul de domiciliu, astfel încât să asigure reprezentativitatea.

Menționăm că INSP nu are nici un fel de implicare în derularea acestui studiu și nu deține date cu privire la persoanele ce urmează a fi testate.

Comunicat: Alte recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare

 

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică completează seria de recomandări privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru următoarele domenii: sport, muzee, biblioteci. Elaborarea propunerilor s-a realizat în concordanță cu recomandările forurilor la nivel mondial de către specialiști OMS și CDC.

Reiterăm faptul că documentele elaborate de INSP nu reprezinta un plan de reluare a activităților suspendate prin acte normative sau alte masuri administrative emise/luate de autorități ci o serie de propuneri ce urmează a fi dezbătute și reglementate de forurile superioare/decidente.

Entitățile cu responsabilități de reglementare în domeniile specifice de activitate respectiv ministere și alte instituții publice decid asupra formei finale a măsurilor sectoriale ce trebuie aplicate pentru fiecare domeniu în parte.

Propunerile privind măsurile de relaxare, pornind de la recomandările generale mai sus amintite pot fi transmise la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Anexa I Cluburi

Anexa II Sporturi individuale

Recomandari muzee

Comunicat: Recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare 14.05.2020

 

INSP completează seria de recomandări privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență.

Recomandari biblioteci

Recomandari generale de sanatate publica

Recomandari parcuri

Comunicat: Recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare

 

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au elaborat un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS COV 2.

În vederea limitării evoluției cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus, măsurile de prevenire sunt adresate mai multor domenii de activitate. Toate aceste recomandări au în vedere reluarea activităților suspendate, cu riscuri cât mai scăzute de transmitere a infecției.

Entitățile cu responsabilități de reglementare în domeniile specifice de activitate pot emite proceduri sau reguli proprii aplicabile acestora pornind de la recomandările generale mai sus amintite.
 

Documentul nu reprezinta un plan de reluare a activităților suspendate prin acte normative sau alte masuri administrative emise/luate de autorități.
INSP are în lucru documente similare privind alte domenii afectate de masuri. 

 

Recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare